top of page

Τσάρος Νικόλαος: Νέος Ιώβ

Updated: Dec 15, 2018


Τους αγίους μπορούν να τους κατανοήσουν μόνον οι άγιοι, σύμφωνα με τον λόγο του οσίου Γέροντος Σωφρονίου. Και η σφραγίς της αγιότητος των βασιλομαρτύρων Ρομάνοφ έρχεται από μερικούς εκ των πιο ευρέως τιμωμένων αγίων του εικοστού αιώνος, όπως τον άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης, τον άγιο Τύχωνα Μόσχας, τον άγιο Ιωάννη Μαξιμόβιτς και τους οσίους πατέρες της Όπτινα.


Στο παράρτημα «Σφραγίς Αγιότητος» από το αναμενόμενο έργο Άγιοι Βασιλομάρτυρες Ρομάνοφ, υπάρχουν καταγεγραμμένες οι σημαντικώτερες σχετικές αναφορές. Το ακόλουθο απόσπασμα είναι από κήρυγμα του αγίου Τύχωνος, το 1904:


«Τα γενέθλια του ηγεμόνα μας συμπίπτουν με την ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αφιέρωσε στην μνήμη του Πολύαθλου Ιώβ. Σε κάποιον άσχετο άνθρωπο η σύμπτωση θα φανή σαν ένα τυχαίο γεγονός. Στα μάτια, όμως, ενός πιστού δεν μπορούν να υπάρξουν τυχαία γεγονότα, ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για τον εκλεγμένο από τον ίδιο τον Θεό κατά την ώρα αυτήν της ανάγκης … Ο τσάρος μας, όπως παλαιότερα ο Ιώβ, έλαβε το ένα μήνυμα μετά το άλλο για αποτυχίες των στρατευμάτων, για καταστροφικές πυρκαγιές, για σεισμούς, για κατολισθήσεις βουνών και πλημμύρες. Δύναται ο τσάρος μας να σηκώση όλες αυτές τις συμφορές με ελαφριά καρδιά; Μπορεί να αποφύγη το να υποφέρη για την πάτρια γη του; Ωστόσο, πληγές ακόμη πιο επώδυνες φέρουν θάνατο στην καρδιά του. Όπως ο Ιώβ, είναι παρεξηγημένος από τους φίλους του και υποφέρει από την παρεξήγηση αυτήν…».

bottom of page