top of page
ΘΑΥΜΑ ΜΥΡΟΒΛΥΣΙΑΣ
15907.jpg

ΘΑΥΜΑ ΜΥΡΟΒΛΥΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

του αγίου βασιλομάρτυρος Νικολάου, Σερβία 2014.

Μυροβλύζουσα εικόνα του "Ναντίμ", του αγίου βασιλομάρτυρος Νικολάου.

Η μυροβλύζουσα εικόνα του αγίου βασιλομάρτυρος Νικολάου, η επονομαζόμενη «Ναντίμ», αγιογραφήθηκε το 2003 κατόπιν παραγγελίας του συνταγματάρχη Σεργκέι Κρύσταλ, αρχηγού του Σιβηριανού Τάγματος Κοζάκων της επαρχίας Ναντίμ, από την οποία πήρε και την ονομασία της η εικόνα. Το Ναντίμ (ρωσσικά: Нады́м‎) είναι πόλη στον Αυτόνομο θύλακα των Γιαμάλων Νένετς στην Ρωσσία και βρίσκεται παρά τον ομώνυμο ποταμό Ναντίμ.

Η εικόνα αγιογραφήθηκε από τον Alexander Ivanovich Rodikov, με τις ευλογίες και ευχές των πατέρων της Λαύρας του Αγίου Σεργίου του Ράντονεζ, και έχει διαστάσεις 1.75 X  2.10 εκ.  Η φιλοτέχνησή της έγινε εξ αφορμής της 85ης επετείου από το μαρτύριο των αγίων βασιλομαρτύρων (1918-2003).

 

Η αγιογράφηση της εικόνας άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2002 και σύμφωνα με την μαρτυρία του αγιογράφου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, χωρίς αυτό να έχει προγραμματιστεί, στις 17 Ιουλίου 2003, ημέρα της μνήμης των βασιλομαρτύρων και της εν λόγω επετείου. Κατά την επίσημη εορταστική τελετή για την ευλογία της εικόνας, η εικόνα άρχισε να μυροβλύζει. Έκτοτε το θαύμα επαναλήφθηκε αρκετές φορές.

Το βίντεο που παρουσιάζεται εδώ λήφθηκε το 2014, όταν η εικόνα μεταφερόταν από Κοζάκους μέσω Σερβίας στο Άγιον Όρος. Σε κάποιο σταθμό στην πόλη Τσασάκ, στο σπίτι μιας ευλαβούς οικογένειας, καθώς διαβάζονταν προσευχές από ιερομόναχο μπροστά στην εικόνα υπέρ της σωτηρίας της Ρωσσίας και της Σερβίας, η εικόνα του αγίου βασιλομάρτυρος Νικολάου άρχισε και πάλι να μυροβλύζει.

Πάνω: Από επίσημη λιτανεία της εικόνας στην Σερβία, Βελιγράδι 2017.

Αριστερά: Η μυροβλύζουσα εικόνα του αγίου βασιλομάρτυρος Νικολάου του "Ναντίμ".

Αριστερά: Ο αγιογράφος Alexander Ivanovich Rodikov  με το έργο του, την εικόνα του αγίου βασιλομάρτυρος Νικολάου του "Ναντίμ". Δεξιά: Από λιτανεία της εικόνας κατά την περίοδο των εορτασμών των 100 χρόνων από την γέννηση του αγίου βασιλομάρτυρος τσάρεβιτς Αλεξίου, το 2004.

bottom of page